+48 504 019 780
Blog

Wodorosty: nori, wakame, kombu

Wodorosty i algi morskie to skarbnica związków mineralnych i witamin. Dostarczają ich znacznie więcej niż warzywa i owoce. W Japonii uprawiane są od pokoleń i od pokoleń są cenionym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Algi cieszą się popularnością również w Korei, Wietnamie i Chinach. Mieszkańcy Azji przypisują tym wodnym roślinom wiele zasług. Nie ma się co dziwić, bo wodorosty nie tylko wpływają korzystnie na zdrowie zapobiegając wielu chorobom, ale także pozytywnie działają na urodę. To dzięki nim Azjaci mogą cieszyć się długą młodością.

My, Europejczycy również zaczynamy przekonywać się do ich właściwości korzystając coraz częściej z ich dobroczynnego działania. A jest w czym wybierać. Istnieje ponad dwadzieścia  odmian alg morskich i wodorostów. Podobno, co jakiś czas odkrywane są nowe gatunki. Do najbardziej znanych zalicza się – nori, kombu i wakame.

Może zaskakiwać fakt, że niektóre algi morskie i wodorosty mają w składzie więcej wapnia niż produkty mleczne albo więcej żelaza od mięsa. Nikogo jednak nie zdziwi, że dzięki dużej zawartości mikroelementów mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Z ich pomocą jesteśmy w stanie zapobiegać nowotworom, obniżać poziom cholesterolu czy usuwać toksyny z organizmu.

Jeden z najpopularniejszych wodorostów – nori, korzystnie wpływa na stan skóry. Bardzo dobrze ją nawilża, poprawia jej kondycję i zmniejsza trądzik.  A to dlatego, że jeden arkusz nori posiada w sobie więcej omega-3 niż dwa awokado!

Natomiast wakame jest jednym z najlepszych niezwierzęcych źródeł witaminy B12. Dzięki dużej ilości wapnia i magnezu zapobiega osteoporozie. Oprócz tego wspiera nasz organizm w pozbywaniu się nadmiaru wody poprzez wspomaganie diurezy.

Za to wodorost kombu przyda się osobom, która chcą zrzucić parę kilo. Kombu przyśpiesza metabolizm. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą dużej ilości jodu, który korzystnie wpływa na tarczycę wspomagając tym samym metabolizm. Na dodatek barwnik zawarty w tym wodoroście zwiększa spalanie tłuszczu powodując, że nie odkłada się on w organizmie.

Po tym krótkim opisie chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, że algi morskie i wodorosty to rośliny, która sprawiają cuda. Warto przekonać się o tym na własnej skórze.

Szczególnie polecamy Nori Gold, które idealnie nadają się do przygotowywania sushi w wersji maki. Arkusze w kolorze głębokiej zieleni są stosunkowo kruche i posiadają naturalny, morski smak. Hodowane są w zimnych i czystych wodach morskich, gdzie mają najlepsze warunki do wzrostu

 

 

Skomentuj wpis

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping