+48 504 019 780
Blog

Tajemnice kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to bogactwo smaków i aromatów. Wielbiciele orientalnych klimatów na talerzu za każdym razem są zachwyceni jej różnorodnością. Wyczuwalna pikanteria? Słodka nuta? Lekka goryczka? Kwaśny posmak? Charakterystyczna słoność? Tak, to wszystko zawarte jest prawie w każdym tajskim daniu. Połączenie pięciu smaków, tak by każde z nich było wyczuwalne, to nie lada sztuka. Dlatego kuchnia Tajów uważana jest za jedną z najlepszych i najoryginalniejszych na świecie. Odzwierciedla dwa (według Tajlandczyków) najważniejsze filary życia – przyjemność i harmonię. Przygoda z tajską kuchnią to niezapomniane, kulinarne doznania dla wszystkich zmysłów.

Regionalna kuchnia tajska

Gdzie ta kulinarna przygoda się zaczęła? Głównie w samej Tajlandii, której kuchnia w dużej mierze opiera się na oryginalnych składnikach pochodzących z jej rodzimego rejonu, a dokładnie z czterech rejonów, które do dziś mają największy wpływ na kształt tajskiej kuchni. Każdy z nich reprezentuje inne zwyczaje, a wiele zależy także od dostępnych składników i preferencji kucharza. Na przykład w mokrej, centralnej części Tajlandii uprawia się ryż, który jest symbolem tamtejszych kulinariów. Na południu dominują owoce morza i ryby. Północ posiadająca żyzne i zdrowe gleby idealnie nadaje się natomiast pod uprawę roślin i przypraw. W tej części jada się najczęściej wieprzowinę i kapustę. Natomiast wschód jest znany z egzotycznych dań, takich jak: smażone owady oraz płazy, na przykład żaby w pikantnym sosie.

Wpływy innych krajów na kuchnię tajską

Inne państwa, takie jak Chiny, Indie czy Kambodża również przyczyniły się do tworzenia  tajskich smaków. Spora część potraw wywodzi się z kuchni chińskiej. Tajowie nauczyli się od Chińczyków między innymi przygotowywania tofu, duszenia potraw w woku i przyrządzania sosu sojowego. Jak się okazuje zachód także miał wpływ na kuchnię tajską. Szczególnie Portugalia, dzięki której powstało jedno z najpopularniejszych dań – Foi Thong. To połączenie tajskiego Sangkhaya z portugalskim Fios De Ovos.

Klasyczne dania kuchni tajskiej

Do najbardziej charakterystycznych dań kuchni tajskiej zaliczamy:

Tom yam – zupę ostro-kwaśną z krewetkami, mlekiem kokosowym i grzybami

Mu pat prio wan – wieprzowinę słodko-kwaśną

Bami – makaron z warzywami, krewetkami i mięsem

Kaeng hang lay – wieprzowinę z pastą z orzechów ziemnych, curry, imbirem i ostrym chili

Tajskie przyprawy

Nieodzownym składnikiem w tajskiej kuchni jest sos rybny. Jest dość słony, dlatego Tajowie zamiast soli najczęściej doprawiają dania właśnie tym sosem. Wykorzystuje się go także jako marynatę do mięs. W tajskiej kuchni nie może zabraknąć mleka kokosowego i oleju kokosowego. Tak jak i limonki – szczególnie odmiany Kaffir, czy imbiru, galangalu, kardamonu, owocu tamaryndu i oberżyny. Do każdej potrawy Tajowie dają zioła różnego rodzaju. Do najbardziej cenionych należy: bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa oraz pędy bambusa.

Patrząc na ilość i różnorodność dodatków, przypraw i składników nic dziwnego, że tajska kuchnia jest uważana za jedną z najciekawszych. Wachlarz możliwości jest nieograniczony. Dzięki temu kubki smakowe miłośników kuchni orientalnej nigdy  nie posmakują nudy.

Skomentuj wpis

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping