Kuchnia chińska charakteryzuje się bogactwem warzyw, małą ilością tłuszczu i aromatycznymi przyprawami. Spośród wszystkich kuchni świata uważana jest za najstarszą i najbardziej wyrafinowaną. Chińczycy swoją rodzimą kuchnię traktują z wielkim poszanowaniem, dlatego stanowi ona nierozerwalną część ich życia.
Historia kuchni chińskiej sięga kilku tysięcy lat wstecz. Już w czasach imperium uważano, że jedzenie ma ogromny wpływ na sprawność umysłu i ciała, a także na stan ducha. Dlatego Chińczycy wkładają wiele wysiłku i zaangażowania w przyrządzanie posiłków. Szczególnie na dworze cesarskim potrawy były pieczołowicie przygotowywane. Właśnie w tym miejscu, gdzie na przestrzeni wieków rządziło wielu władców z różnych części Azji, dokonywała się ewolucja kuchni chińskiej.
Rozległe terytoria i zróżnicowany klimat przyczyniły się do powstania wielu odmian kuchni chińskiej. Potrawy związane z konkretnym regionem, różniące się składnikami i przyprawami wykreowały swój własny kulinarny język. Mimo to, w kuchni chińskiej panuje jedna, złota zasada – każde danie powinno bazować na pięciu smakach: słodkim, gorzkim, kwaśnym, słonym i cierpkim. W zależności od regionu kompozycja tych smaków mogą się od siebie różnić. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy kuchnie: szanghajską, syczuańska, pekińską i kantońska.
Kuchnia szanghajska
Tak jak sama nazwa wskazuje narodziła się w Szanghaju. Jest najdelikatniejszą ze wszystkich odmian kuchni chińskiej. Cechuje się słodkim i delikatnym smakiem. Dania przyprawia się sporą ilością alkoholu – zwłaszcza do marynowania mięs. Natomiast sosy są doprawiane cukrem, stąd często pojawiający się smak słodko-kwaśny. Przez bliski kontakt z morzem kuchnia ta jest niezwykle bogata w owoce morza, ryby, rośliny morskie czy wodorosty.
Kuchnia syczuańska
Pojawiła się w zachodnio-centralnej części Chin, na terenie Syczuan. Potrawy w tym regionie są zazwyczaj ostre. Wilgotny i upalny klimat powodował, że jedzenie się szybko psuło. Stąd pomysł, by przyprawiać je dosyć intensywnie i konserwować w odpowiedni sposób. W kuchni tej używa się sporo chili i innych odmian papryki. By zachować harmonię 5 smaków do potraw dodaje się cukier, gorzkie melony, a także sporo soli.
Kuchnia pekińska
Kuchnia, która rozwinęła się wokół stolicy Chin – Pekinu. Dość chłodny klimat oraz granicząca od północy Mongolia miały na nią największy wpływ. W tej części Chin zimą je się dosyć tłusto i spożywa się sporo jagnięciny i baraniny. Najpopularniejszym daniem jest kaczka po pekińsku, tzw. „cesarskie danie”. Kolejne przysmakiem z którego Chińczycy są dumni, są pierożki z przeróżnym nadzieniem. Najczęściej wypełniane wołowiną, wieprzowiną i warzywami.
Kuchnia kantońska
Jej historia rozpoczęła się w prowincji Guangdong w południowych Chinach. Najbardziej rozpoznawalna spośród innych odmian kuchni chińskiej, a to dlatego, że została spopularyzowana przez imigrantów, którzy zakładali chińskie restauracje na Zachodzie. Kuchnia kantońska to przede wszystkim mnogość składników. Owoców morza w niej nie brakuje, tak samo mięsa. Oprócz standardowej wołowiny czy wieprzowiny można znaleźć także ślimaki i węże. Kuchnia kantońska jest delikatna w smaku. Przeważają takie przyprawy jak imbir, sos sojowy, wino ryżowe. Ostre przyprawy są wykorzystywane jedynie do gotowania podrobów i wnętrzności.
Jak widać, każdy rodzaj kuchni chińskiej czymś się wyróżnia. Wszystkie jednak mają ze sobą coś wspólnego- każda z nich ceni harmonię, aromat i różnorodność.