Coraz częściej sięgamy po owoce morza. Prym wśród nich wiodą krewetki, ze względu na pyszne, delikatne mięso oraz uniwersalne zastosowanie w kuchni. Krewetki doskonale odnajdują się w daniach z makaronem, jako przekąska z grilla np w formie szaszłyków, jako dodatek do sałatek, zup rybnych, a także pizzy. Krewetki mają przy tym doskonałe właściwości zdrowotne.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że istnieje wiele gatunków krewetek, które różnią się między sobą wielkością (np koktajlowe i tygrysie), kształtem czy barwą (różowe, szare, czerwone). Przy ich pomocy rzeczywiście można wyczarować wyjątkowe dania.
Czy krewetki są kaloryczne?
Okazuje się, że nie. Jedna krewetka to średnio jedynie 7 kalorii. Poza tym krewetki są bogatym źródłem chudego białka, które powinno stanowić podstawę diety osób odchudzających się i dbających o zdrowie odżywianie. Pod tym względem krewetka wydaje się być produktem wręcz idealnym – niskokalorycznym, a jednocześnie bogatym w odżywcze białko.
Oczywiście krewetki w formie smażonej mają już więcej kalorii. 100 gram smażonych krewetek liczy około 237 kcal. Mimo to nadal są one źródłem cennego białka. Mniej kaloryczne są krewetki w formie gotowanej czy pieczonej.
W jaki sposób je się krewetki?
Wprawdzie popularność owoców morza cały czas rośnie, ale wciąż niewiele osób wie, w jaki sposób powinno się spożywać krewetki. Nie jest to wbrew pozorom trudne. Krewetki gotowane je się palcami, urywając główkę i wydobywając mięso spod skorupki. W razie potrzeby można oczywiście użyć sztućców. Wybór jest kwestią indywidualną.
Aby przyrządzić krewetki w domu, należy je wcześniej odpowiednio oczyścić. W sklepie najlepiej kupować te surowe, które są o wiele bogatsze smakowo niż te poddawane wcześniej obróbce termicznej. W polskich sklepach krewetki najczęściej dostać można w formie mrożonej.
Jak przyrządza się krewetki?
Na samym początku krewetki trzeba oczywiście obrać. Problemu z główkami nie ma w przypadku krewetek mrożonych, które na ogół są już ich pozbawione. Wówczas pozostaje jedynie usunięcie pancerzyka, ogona, kończyn i jelit. Skorupkę wystarczy podważyć palcem, od miejsca w którym znajdowała się głowa. Razem z pancerzykiem najczęściej odpadają kończyny. Potem należy usunąć ogon, przekręcając go delikatnie. Do usunięcia jelita konieczny jest z kolei nóż. Krewetkę nacina się delikatnie wzdłuż grzbietu i wyciąga ciemną żyłkę, a więc jelito.
Krewetki doskonale smakują w każdej formie. Można dodawać je do różnego rodzaju sałatek i przekąsek. Ponadto świetnie komponują się z potrawami charakterystycznymi dla kuchni japońskiej czy śródziemnomorskiej. W restauracjach krewetki podaje się do makaronów i zup. W domu można je dusić, gotować, piec czy grillować.
O wiele łatwiejsze w przygotowaniu są oczywiście krewetki mrożone, chociaż jednocześnie są one mniej aromatyczne niż te świeże. Na ogół są one bowiem już oczyszczone i wstępnie obgotowane.