Wasabi jest dość popularną rośliną. Nie tylko w środowisku kulinarnym, ale także wśród zwyczajnych konsumentów. Mimo tej popularności nie każdy wie, jak ta orientalna roślina smakuje. Na pewno wiedzą ci, którzy nie boją się ostrych wyzwań. Dosłownie i w przenośni – bo to, co wyróżnia wasabi jest jego pikantny smak. Wyróżnia się także charakterystyczną, intensywną zielenią.
Ceniony za swoje walory smakowe i wizualne wasabi jest nieodzownym dodatkiem do każdego zestawu sushi. Bez niego, celebracja tego dania jest dla wielu osób wręcz niemożliwa. Wasabi jest używane nie tylko do sushi. Jest także wziętym i obowiązkowym dodatkiem do sashimi.
Skąd w ogóle wzięło się wasabi i co to konkretnie jest? Wasabi, to inaczej chrzan japoński. Uprawiany jest nie tylko w Japonii, ale również w Korei, Nowej Zelandii i na Tajwanie. Roślina ta należy do rodziny kapustowatych. Rośnie wysoko w górach, w chłodnych, płytkich strumieniach o bardzo czystej wodzie.
Świeżo starty korzeń wasabi może być używany do potraw tak samo jak zwykły chrzan. Ale uwaga – różni się dużo ostrzejszym i wyrazistszym smakiem od naszego rodzimego odpowiednika. Zatem trzeba uważać z jego ilością. Sposób obróbki również odbiega od znanych standardów. Bowiem, żeby zetrzeć odpowiednio korzeń chrzanu japońskiego trzeba mieć do tego specjalną tarkę. Tarka ta nosi nazwę „oroshigane”. Wyróżnia się tym, że na jej powierzchni doczepiania jest skóra rekina. To właśnie dzięki niej korzeń wasabi zmienia się w idealną i aromatyczną pastę.
Wasabi pełni wiele funkcji jako dodatek w daniach orientalnych. Przede wszystkim ma wydobyć słodki smak ryby i oczyszczać kubki smakowe. Dla koneserów ostrych smaków wasabi stanowi nie lada gratkę i jest znakomitym uzupełnieniem każdego zestawu sushi. Ciekawą sprawą jest, że w czasach, w których jeszcze nie było lodówek, wasabi, przez posiadanie licznych substancji antybakteryjnych, chronił ludzi przed zatruciami pokarmowymi.
Oprócz tego, że działa bakteriobójczo chrzan japoński potrafi korzystnie wpłynąć również na trawienie i apetyt. Dzięki niemu można pozbyć się niestrawności lub załagodzić niedokwaśność żołądka. Wasabi jest bardzo cenioną rośliną w medycynie wschodniej. Stosowany zewnętrznie w postaci kompresów łagodzi bóle reumatyczne i nerwobóle. Co więcej – wykazy z dotychczasowych badań potwierdziły, że dzięki licznym związkom siarki wasabi hamuje bakterie w jamie ustnej.
Jak widać chrzan japoński nie wypala tylko kubków smakowych (co u niektórych), ale prawie wszystko, co znajduje się w jamie ustnej. Kończąc nawet na złych bakteriach. Oto roślina z ogromną siłą rażenia!