Nori to bardzo ważny element sushi. Jego rodzaj i jakość ma ogromny wpływ na końcowy smak potrawy. Nori to różne gatunki glonów morskich, które są szatkowane, prasowane w arkusze i prażone. Dlatego też są jednocześnie chropowate i matowe oraz gładkie i świecące. Wyróżnia się przy tym kilka rodzajów nori: green, red, silver, gold, platinum oraz diamond.
Rodzaje nori
Wymienione wyżej oznaczenia dotyczą kolorów płatów nori. Są to też jednocześnie klasy jakości. W tym przypadku znaczenie ma grubość arkusza, ilość dziurek, kruchość oraz intensywność smaku. Nori green są najcieńsze, a diamond najgrubsze. Płaty green i red są polecane tym osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sushi. Są bowiem cienkie i elastyczne, a więc łatwo można je zwinąć. Dla osób średnio zaawansowanych przeznaczone są płaty silver i gold. Platinum i diamond to już propozycja dla zawodowców. Panuje powszechne przekonanie, że najlepszą odmianą nori jest platinum.
Jak wygląda przygotowanie nori do sushi?
Proces przygotowywania sushi powinien rozpocząć się od ułożenia na płaskiej powierzchni blatu stołu maty bambusowej. Potem należy owinąć ją z obu stron folią spożywczą i rozłożyć na niej pojedynczo wybrane wcześniej nori, a więc sprasowane wodorosty sprzedawane w formie arkuszy. Matowa ich strona powinna przy tym znajdować się na wierzchu, a ta błyszcząca musi stykać się z matą bambusową.
Co ciekawe, nori nie sklejają się ze sobą, a więc wcześniej nie trzeba ich namaczać, zalewać wrzącą wodą czy skrapiać. Na przygotowanym arkuszu należy nałożyć odrobinę ryżu oraz pozostałe składniki pokrojone w niewielkich rozmiarów paseczki. Na początku nie warto przesadzać z ilością pasty wasabi, gdyż sushi może okazać się w efekcie końcowym bardzo ostre i zbyt intensywne w smaku.
Podstawowe zasady w czasie przygotowywania sushi
Podczas samodzielnego przygotowywania sushi warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim wykorzystywane składniki muszą być zawsze dokładnie osuszone. Sushi przygotowuje się zawsze z zimnego ryżu. Jeśli jest ciepły, nori wchłania pochodzącą z niego wodę i całość staje się gumowata w smaku. Do sushi nie wykorzystuje się ryb słodkowodnych, gdyż tych nie powinno się spożywać na surowo. Proces dojrzewania awokado można nieco przyspieszyć, układając je koło jabłek. Jednak owoce nie powinny być również zbyt miękkie. Poza tym do zwijania rolek sushi potrzebna jest zawsze miska z wodą, aby móc w niej maczać palce.