+48 504 019 780

Rodzaje sushi

Sushi w Polsce cieszy się coraz większą popularnością i dla wielu ludzi nie jest już żadną nowością. Jednak większość osób, wciąż nie wie co kryje się pod tajemniczymi nazwami ura maki, inari czy sashimi. Problem pojawia się również podczas spożywania sushi w prawdziwej japońskiej restauracji. Co zatem warto na ten temat wiedzieć?

Popularne rodzaje sushi

Najmniejszym rodzajem sushi jest hoso maki. Najczęściej ma formę jednoskładnikowej rolki. Nazwa hoso maki wywodzi się od japońskiego słowa hosoi, które oznacza coś chudego, cienkiego. To idealna potrawa dla dzieci z uwagi właśnie na swoje niewielkie rozmiary.

Futo maki jest z kolei najbardziej klasyczną formą sushi. To wieloskładnikowa rolka zawinięta w wodorost nori. Nazwa futo pochodzi od słowa futi, które oznacza coś grubego.

California maki to nowość na rynku sushi. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj sushi został wymyślony na Zachodzie. Cechuje się odwrotnym zawinięciem rolki – ryż znajduje się na zewnątrz potrawy, a nie w jej środku.

Tamago maki to z kolei rolki, które nie są zawijane w wodorost nori, ale w jajeczny omlet tamago. Pod względem formy i składu przypominają sushi futo maki.

Najpopularniejszą obecnie formą podawania sushi jest nigiri. To również odmiana sushi najbardziej ceniona przez smakoszy. Ma formę owalnie uformowanego kawałka ryżu z dodatkiem owoców morza lub warzyw w górnej części. Nazwa pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskanie, ugniatanie. Odmianą nigiri jest gunkan, a więc sushi zawinięte w prażony liść nori, które może mieć różnego rodzaju farsze. Gunkan w języku japońskim to statek wojenny.

Kolejnym rodzajem sushi jest sashimi. To sposób podawania kawałków ryby czy owoców morza z dodatkami – warzywami, sosem sojowym i wasabi. Sashimi przygotowuje się tylko ze świeżych produktów.

Specyficznym rodzajem sushi jest również inari. To nic innego jak smażone w głębokim oleju tofu z ryżem i innymi dodatkami. To opcja idealna  dla wegetarian.

Jak należy jeść sushi?

Prawidłowo podczas jedzenia sushi nie powinno się korzystać z tradycyjnych sztućców. Potrawę tę je się pałeczkami lub palcami. W sosie sojowym zanurza się przy tym tylko rybę, nigdy ryż. Dodatkowo sushi je się w całości, a nie gryzie. Wyjątkiem od tej reguły jest tylko temaki. Poza tym trzeba pamiętać o tym, że wasabi nakłada się wprost na rybę. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmieszać z sosem sojowym. Przestrzegając tych zasad na sushi można się wybrać nawet w towarzystwie rodowitych Japończyków.

Skomentuj wpis

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping