+48 504 019 780
Blog

Mirin fu – wyjątkowa przyprawa japońskiej kuchni

Mimo, że Mirin to słodkie wino ryżowe, zawierające 14% alkoholu, nie jest przeznaczone do picia. Ma całkiem inne zastosowanie. Wykorzystywane jest do „przyprawiania” japońskich dań. Ale nie zawsze tak było. Na początku słodkie wino spełniało funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo Japończycy zaczęli używać je jako przyprawy. Od tego czasu jest cenionym dodatkiem w azjatyckiej kuchni.

Mirin uzyskuje się w wyniku zmieszania lekko sfermentowanego ryżu z wódką ryżową. Proces ten przypomina produkcję sake – trwa kilka miesięcy. Podczas tworzenia powstają dwie odmiany: wysokiej klasy hon-mirin i jego słabszy odpowiednik – mirin fu mający w składzie niewielką ilość alkoholu.

Mirin charakteryzuje się słodkim, aromatycznym smakiem. Wyczuwalny zapach śliwek i moreli sprawia, że dania stają się wyrazistsze, zmieniając niektórym ich wcześniejsze walory. Choćby niewielka ilość wina wystarczy, by zniwelować nieprzyjemny zapach ryby. Mirin wyróżnia się też złotym odcieniem, dzięki któremu każda potrawa nabierze niewielkiego lecz widocznego połysku.

Słodkie wino ryżowe jest także podstawowym elementem w tworzeniu wielu znanych i cenionych sosów – w tym między innymi teriyaki. Sprawia, że sosy mają piękny, błyszczący wygląd i doskonały smak. To właśnie dzięki niemu dania azjatyckie tak dobrze się prezentują.

Za sprawą wszechstronnych właściwości mirin może być wykorzystywana do różnych potraw. Słodkie wino powszechnie używane jest do ryb i owoców morza, ale można je również używać do przygotowywania jajek, warzyw, a nawet deserów. Znajdziemy go nie tylko w sosach, ale również w zupach i marynatach.

Jak widać mirin fu w kuchni azjatyckiej ma szerokie spectrum zastosowań. Ale mimo tego, że jest  znane jako przyprawa, to Japończycy nie do końca zapomnieli o tym, że wcześniej słodkie wino było przeznaczone tylko do picia. Dlatego, zgodnie z tradycją, wraz z nowym rokiem mirin traktowane jest jako „otoso”, czyli noworoczny napój z dodatkiem ziół. Japończycy wierzą, że wypicie „otoso” zapewni im długie i zdrowe życie.

Zdawałoby się, że jeden trunek nie może mieć aż tylu zastosowań, a jednak. Jest nawet eliksirem młodości i długowieczności. Dla mieszkańców Azji nawet alkohol potrafi mieć niesamowite właściwości.

Polecamy doskonałą przyprawę Mirin fu, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do zup, ryżu, sosów a także ryb i owoców morza – neutralizując ich rybny posmak.

Skomentuj wpis

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping