Krewetki powszechnie uważane są za królowe mórz i oceanów. Zamieszkują wszystkie akweny wodne, także Bałtyk. Cieszą się ogromną popularnością nie tylko przez swoją liczebność, ale także przez swoje walory smakowe. Oprócz wybornego smaku, krewetki dostarczają także wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. Istnieje 2500 gatunków tego szlachetnego skorupiaka, ale niestety nie wszystkie z nich nadają się do jedzenia.
Krewetki możemy wyróżnić przede wszystkim dzięki rozmiarowi – część z nich jest bardzo mała albo duża – mogą mieć nawet 39 centymetrów. Do najbardziej znanych zaliczamy krewetkę północną – niewielka, głębokowodna, o kolorze różowym oraz krewetkę tygrysią – mierząca nawet 34 cm, cenioną zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Wyróżniamy również krewetkę królewską – sięgająca do 19 cm oraz występujące w ciepłych krajach krewetki tropikalne jak również północnoatlantyckie – cechujące się delikatnym smakiem.
Krewetki na tajskim stole
Krewetki przez swoje liczne atuty znalazły czołowe miejsce w kuchni tajskiej. Kuchnia ta jest bardzo zróżnicowana. Można w niej znaleźć wiele produktów takich jak mięso, makarony, różnego rodzaju warzywa i owoce morze. Większość z nich przygotowuje się z ostrą pastą curry, sosem rybnym, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i kolendrą. Każde danie musi dostarczać pięciu podstawowych smaków – ostry, kwaśny, słodki, słony i gorzki.
Krewetka w kuchni tajskiej ma wiele zastosowań. Tajlandczycy przygotowują z nich sałatki, przystawki, zupy oraz dania główne. Bardzo dobrze smakują w chrupiącej, tajskiej tempurze. Można z nich także przygotować pyszne kuleczki. Idealnie komponuje się z sosem curry – zielonym, żółtym i czerwonym. Krewetki wybornie łączą się z ryżem lub makaronem w postaci bardzo popularnego Pad Thai, który zachwyca swoim oryginalnym smakiem.
Tradycyjna zupa tajska z krewetkami
Krewetki znajdziemy także w Tom Yam Kung – w Zupie Narodowej (prawdopodobnie najpopularniejsze danie w Tajlandii). Zupa ta jest mieszaniną świeżych ziół, aromatycznych przypraw, które nadają potrawie ostro-kwaśny posmak, a głównym jej składnikiem są między innymi krewetki.
Przepis na zupę Tom Yam Kung
Składniki:
- 1 litr wody lub bulionu
- 3 łyżki pasty tom yum
- 1 cebulę
- 150 mleka kokosowego
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g boczniaków
- 200 g krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- kolendra do posypania lub szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Smażyć w garnku na oleju na złoty kolor. Dolać wodę, dodać pastę tom yum i zagotować. Po chwili dolać mleko kokosowe, pomidory w puszce i pokrojone w paski boczniaki. Gotować przez 5 minut.
Do całości dorzucić oczyszczone (z pancerzy, jelit i ogonków) krewetki. Gotować jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu. Zupę doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny lub limonki.
Posypać liśćmi kolendry lub szczypiorkiem.