+48 504 019 780
Blog

Krewetki- coraz popularniejsze w Polsce

Jeśli ktoś miałby wymienić najpopularniejszego skorupiaka z mieszanki frutti di mare, pewnością bez chwili wahania odpowiedziałby – „krewetki”. Dlaczego są one aż tak popularne?

Na pewno zawdzięczają to dość szerokiej dystrybucji. Występują we wszystkich wodach, dzięki czemu można je wyławiać w wielu zakątkach świata. Największymi eksporterami są Tajlandia, Japonia i Stany Zjednoczone. Oprócz naturalnych połowów, tworzy się również sztuczne zbiorniki wodne, w których hodowane są krewetki. Największy z nich mieści się na Filipinach.

Popularność krewetek w Polsce od kilku lat dynamicznie rośnie- są już niemal w każdym supermarkecie i w wielu restauracjach. Powstaje również coraz więcej barów krewetkowych. Ciekawostką jest to, że i w naszym Morzu Bałtyckim występują te znane skorupiaki. Niestety, ze względu na ich niewielki rozmiar, używane są jedynie jako przynęta.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie krewetek? Jedną z najistotniejszych rzeczy jest zapach. Jeżeli czujemy woń morza i wodorostów, to możemy być pewni, że krewetka jest świeża. Ważny jest też wygląd skorupy. O tym, czy krewetki są zepsute, świadczą czarne przebarwienia. Surowe krewetki charakteryzują się kremowym, żółtym, niebieskim lub jasnobrązowym zabarwieniem. Różowa barwa natomiast świadczy o tym, że krewetka była wcześniej poddana obróbce cieplnej.

Prawdziwym rajem dla podniebienia są świeże krewetki – sezon na nie trwa między początkiem sierpnia a końcem października. Natomiast mrożone krewetki są dostępne w niemal w każdym markecie. Mogą być wcześniej obgotowane albo zupełnie surowe. Warto zwrócić uwagę na glazurę. Powinna być przejrzysta i mieć jednakową grubość na całej powierzchni skorupiaka. Najlepszą alternatywą są krewetki pakowane metodą próżniową.

Jeszcze do niedawna krewetki kojarzone są z luksusem, dlatego spożywało się je w naszym kraju sporadycznie. Jednak obecnie przyrządzenie ich w domu co jakiś czas wcale nie musi się wiązać z dużymi kosztami. Krewetki nie potrzebują wiele, by smakować dobrze. Wystarczy czosnek, oliwa i świeży koper. Dodatkiem może być makaron albo ryż i danie gotowe. Przez to, że ich dostępność wzrasta, mamy też większy wybór cenowy. A warto je włączyć do swojej diety, ponieważ krewetki pod względem właściwości odżywczych mają wiele do zaoferowania.

Są one doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne. Poza tym w ich składzie znajdują się witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen oraz cynk, żelazo i magnez. Zatem krewetki mogą pochwalić się nie tylko doskonałym smakiem, ale również cennymi właściwościami odżywczymi.

Skomentuj wpis

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping