+48 504 019 780
Blog

Mirin fu – wyjątkowa przyprawa japońskiej kuchni

Mimo, że Mirin to słodkie wino ryżowe, zawierające 14% alkoholu, nie jest przeznaczone do picia. Ma całkiem inne zastosowanie. Wykorzystywane jest do „przyprawiania” japońskich dań. Ale nie zawsze tak było. Na początku słodkie wino spełniało funkcję napoju, jednak od końca epoki Edo Japończycy zaczęli używać je jako przyprawy. Od tego czasu jest cenionym dodatkiem w...
Czytaj więcej

Wodorosty: nori, wakame, kombu

Wodorosty i algi morskie to skarbnica związków mineralnych i witamin. Dostarczają ich znacznie więcej niż warzywa i owoce. W Japonii uprawiane są od pokoleń i od pokoleń są cenionym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Algi cieszą się popularnością również w Korei, Wietnamie i Chinach. Mieszkańcy Azji przypisują tym wodnym roślinom wiele zasług. Nie ma się co...
Czytaj więcej

Czy sushi rzeczywiście jest zdrowe?

Czy sushi to danie zdrowe, a może należy uważać je za zwykłą przekąskę? Okazuje się, że zdania na ten temat są dość mocno podzielone. Z jednej strony sushi zawiera składniki, które mają sporo cennych właściwości. Ryby stanowią np. bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, a warzywa zawierają liczne witaminy i minerały. Ponadto sushi...
Czytaj więcej

Japońska rzodkiew – daikon

Kuchnia japońska składa się z wielu nietypowych i nieznanych (głównie dla nas, Europejczyków) produktów. Jedząc sushi czasem nie wiemy z jakimi dodatkami mamy do czynienia. Dziwne nazwy wprawiają w osłupienie i konsternację kogoś, kto pierwszy raz próbuje tej znanej, japońskiej potrawy. Jedynie koneserzy orientalnych smaków nie są niczym zaskoczeni. Dla nich nazwa daikon na pewno...
Czytaj więcej

Pałeczki do sushi – jak się nimi posługiwać?

Sushi jest coraz bardziej znaną i cenioną potrawą w Polsce. Powstaje coraz więcej miejsc, w których można spróbować tego tradycyjnego, japońskiego dania. Niektórzy, dzięki dostępnym produktom robią sushi samodzielnie. Już samo przygotowanie jest nie lada wyzwaniem. Wyzwanie stanowi też ich jedzenie. Każdy wie, że do tego potrzebne są pałeczki. Czy korzystanie z nich to rzeczywiście...
Czytaj więcej

Japoński chrzan wasabi

Wasabi jest dość popularną rośliną. Nie tylko w środowisku kulinarnym, ale także wśród zwyczajnych konsumentów. Mimo tej popularności nie każdy wie, jak ta orientalna roślina smakuje. Na pewno wiedzą ci, którzy nie boją się ostrych wyzwań. Dosłownie i w przenośni – bo to, co wyróżnia wasabi jest jego pikantny smak. Wyróżnia się także charakterystyczną, intensywną...
Czytaj więcej

Krewetki – pyszne i uniwersalne

Nie wszyscy wiedzą o tym, że istnieje wiele gatunków krewetek, które różnią się między sobą wielkością (np koktajlowe i tygrysie), kształtem czy barwą (różowe, szare, czerwone). Przy ich pomocy rzeczywiście można wyczarować wyjątkowe dania...
Czytaj więcej

Rodzaje sushi

Sushi w Polsce cieszy się coraz większą popularnością i dla wielu ludzi nie jest już żadną nowością. Jednak większość osób, wciąż nie wie co kryje się pod tajemniczymi nazwami ura maki, inari czy sashimi...
Czytaj więcej

Długa historia sushi

Okazuje się, że większość odmian sushi, które znamy dzisiaj, nie liczy sobie więcej niż 200 lat. Jednak ich pierwowzory mają nawet 25-wiekową historię...
Czytaj więcej
Close
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping