+48 504 019 780
Blog

Kuchnia chińska – 5 smaków, wiele odmian

Kuchnia chińska charakteryzuje się bogactwem warzyw, małą ilością tłuszczu i aromatycznymi przyprawami. Spośród wszystkich kuchni świata uważana jest za najstarszą i najbardziej wyrafinowaną. Chińczycy swoją rodzimą kuchnię traktują z wielkim poszanowaniem, dlatego  stanowi ona nierozerwalną część ich życia. Historia kuchni chińskiej sięga kilku tysięcy lat wstecz. Już w czasach imperium uważano, że jedzenie ma ogromny...
Czytaj więcej

Co do sushi? Najpopularniejsze składniki

Sushi w Polsce cieszy się coraz większą popularnością i przestaje być daniem egzotycznym. Połączenie surowej ryby, ryżu, sosu sojowego, wasabi i imbiru ma wielu miłośników. Jednak wciąż wiele osób jest skonsternowanych w japońskiej restauracji, widząc nieco tajemnicze nazwy – inari, ura maki czy inside out roll. Sporym kłopotem jest również jedzenie pałeczkami czy kolejność spożywania...
Czytaj więcej

Współczesna kuchnia japońska w Polsce

Polacy na tyle uwielbiają sushi, że prócz bywania w restauracjach japońskich czy sushi barach, zamawiają je do domu lub pracy, a także chętnie korzystają z propozycji dostępnych w delikatesach czy dyskontach. Czy jednak tak wielka popularność topowego japońskiego dania nie przyczyniła się do zniwelowania luksusowej otoczki, jaką pierwotnie posiadało jedzenie sushi? Popularność sushi w Polsce...
Czytaj więcej

Tykwa marynowana kanpyo – istotny składnik sushi

Tykwa to roślina jednoroczna, pnąca, zaliczana do rodziny dyniowatych. Jest więc spokrewniona z dobrze znaną nam dynią, melonem czy zielonym ogórkiem. Tykwa marynowana zwana również kanpyo to z kolei popularny dodatek do sushi, przede wszystkim w wersji wegetariańskiej. Kanpyo to nic innego jak marynowane na słodko paski tykwy japońskiej. Marynatę przygotowuje się w tym przypadku...
Czytaj więcej

Idealne Nori do sushi. Które wybrać?

Nori to bardzo ważny element sushi. Jego rodzaj i jakość ma ogromny wpływ na końcowy smak potrawy. Nori to różne gatunki glonów morskich, które są szatkowane, prasowane w arkusze i prażone. Dlatego też są jednocześnie chropowate i matowe oraz gładkie i świecące. Wyróżnia się przy tym kilka rodzajów nori: green, red, silver, gold, platinum oraz...
Czytaj więcej

Tajemnice kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to bogactwo smaków i aromatów. Wielbiciele orientalnych klimatów na talerzu za każdym razem są zachwyceni jej różnorodnością. Wyczuwalna pikanteria? Słodka nuta? Lekka goryczka? Kwaśny posmak? Charakterystyczna słoność? Tak, to wszystko zawarte jest prawie w każdym tajskim daniu. Połączenie pięciu smaków, tak by każde z nich było wyczuwalne, to nie lada sztuka. Dlatego kuchnia...
Czytaj więcej

Krewetki w kuchni tajskiej + przepis

Krewetki powszechnie uważane są za królowe mórz i oceanów. Zamieszkują wszystkie akweny wodne, także Bałtyk. Cieszą się ogromną popularnością nie tylko przez swoją liczebność, ale także przez swoje walory smakowe. Oprócz wybornego smaku, krewetki dostarczają także wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. Istnieje 2500 gatunków tego szlachetnego skorupiaka, ale niestety nie wszystkie...
Czytaj więcej

Kulinarne tradycje i zwyczaje kuchni japońskiej

Japonia słynie z bogatej tradycji kulinarnej. Różnorodne i nietypowe dania bez wątpienia są wizytówką tego kraju. Nie tylko smak czy wygląd charakteryzują się oryginalnością, ale także cała otoczka związana z celebracją posiłków. Otóż dla Japończyków jedzenie nie jest zwykłą czynnością. To dla nich wyjątkowy czas, w którym kontynuują i czczą kulinarne tradycje. To także okazja...
Czytaj więcej

10 nieznanych ciekawostek o sushi

Wiemy jak wygląda sushi, z czego się składa i skąd pochodzi. To popularne danie jest na tyle znane, że podstawowe informacje nie są dla nikogo żadną tajemnicą. Oczywiście wielbiciele tego azjatyckiego przysmaku wiedzą o nim znacznie więcej niż przeciętny „zjadacz chleba”. Ale czy na pewno wiedzą wszystko? Z pewnością znajdą się takie smaczki o których...
Czytaj więcej

Ramen – najpopularniejsza azjatycka zupa

W krajach europejskich zupa zazwyczaj kojarzy się z daniem lekkim i niskokalorycznym. Oczywiście są wyjątki, ale ogólnie zupa (szczególnie w Polsce) mieści się w kategoriach „przystawki” przed drugim daniem. Ramen wyłamuje się z tego schematu. To nie jest zwyczajna zupa i nie wyróżnia ją jedynie jej orientalne pochodzenie. Wyróżnikiem są przede wszystkim smak, dodatki i...
Czytaj więcej
Close
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping