+48 504 019 780
Blog

10 nieznanych ciekawostek o sushi

Wiemy jak wygląda sushi, z czego się składa i skąd pochodzi. To popularne danie jest na tyle znane, że podstawowe informacje nie są dla nikogo żadną tajemnicą. Oczywiście wielbiciele tego azjatyckiego przysmaku wiedzą o nim znacznie więcej niż przeciętny „zjadacz chleba”. Ale czy na pewno wiedzą wszystko? Z pewnością znajdą się takie smaczki o których nawet koneserzy sushi nie mieli zielonego pojęcia.

Oto 10 ciekawostek na temat sushi, które uchylą rąbka tajemnicy.

1. Czy ryba jest aż tak ważna?

Zakłada się, że to sakana, czyli surowa ryba będąca najpopularniejszym dodatkiem do sushi jest istotą tej potrawy. Otóż idąc tropem nazewnictwa: su – oznacza ocet, a shi – (skrót od słowa „meshi”) ryż, okazuje się, że to idealnie przygotowany ryż jest w sushi najważniejszy.

2. Co z tym różowym imbirem?

Uwaga! Różowy imbir nie istnieje. Imbir ma tylko jedno zabarwienie – białe. Róż jest efektem marynowania produktu. Nie jest też dodatkiem do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami po to, by oczyścić kubki smakowe.Do ostatniego tchu.

3. Do ostatniego tchu

Japończycy uważają, że wszystkie składniki powinny być podawane w stanie zbliżonym do naturalnego, bo dzięki temu poczują prawdziwy smak produktu. Dlatego w japońskich sushi barach bardzo popularne jest ikizukuri, będące częścią sztuki podawania sushi, jaką jest sashimi. W tym przypadku podawana na talerzu ryba wciąż żyje i służy za ozdobę dania.

4. Byle na równi

Harmonia i porządek muszą być zachowane również podczas jedzenia sushi. Dlatego sushi jest podawane z konkretną dynamiką. Żeby nie doszło do dysharmonii, porcje serwowane kobietom i mężczyznom nie mogą się zbytnio różnić. Co więcej, rozmiar każdej porcji jest personalizowany, by każdy mógł utrzymać odpowiednie tempo.

5. Restauracyjne zaskoczenie

Najlepsza restauracja serwująca sushi jest jedną z najmniejszych na świecie. Zlokalizowana jest obok tokijskiego metra i może pomieścić nie więcej niż 9 osób. Prowadzona jest przez 92 letniego Jiro Ono, który zdobył trzy gwiazdki Michelina. To pasjonat, który nawet we śnie snuje wielkie wizje sushi.

6. Rękoma też można

W Europie, szczególnie w takich miejscach gdzie mocno przestrzega się zasad wywodzących się z Kraju Kwitnącej Wiśni, sushi je się palcami. W Japonii ten zwyczaj jest popularniejszy niż jedzenie pałeczkami. 

7. Na jeden kęs!

Sushi jest przygotowywane w taki sposób, by każda porcja miała idealną wielkość. Dzięki temu można ją zjeść za jednym zamachem. Jeśli porcja okaże się za duża, to jest jedna, ważna zasada – podtrzymuj kawałek w powietrzu za pomocą pałeczek lub palców, ale nigdy nie odkładaj go z powrotem na talerz!

8. Nie marnuj sosu sojowego

Kolejną ważną zasadą u Japończyków jest dokładne odmierzenie ilości sosu sojowego, tak by nic nie zostało w sosjerce. W przeciwnym wypadku będzie to traktowane jako brak szacunku. Dla Japończyków te kwestia jest szalenie istotne!

9. Sport ekstremalny

Spożywanie tej ryby – mowa o fugu, przypomina zabawę w rosyjską ruletkę. Bowiem w jej wnętrznościach znajduje się trująca substancja, która może zabić. Występuje jedynie w Japonii i tylko sushi masterzy, który ukończyli specjalny kurs mogą ją przyrządzać. Ma wyśmienite mięso, które według niektórych warte jest ryzyka. Śmierć poprzedników wcale nie zniechęca kolejnych śmiałków.

10. Rekordowe sushi

Na świecie organizowane są zawody, w których przygotowuje się najdłuższą rolkę sushi. Nie zdziwi nikogo fakt, że to właśnie Japończycy ustanowili rekord. Jednak przez pięć lat to Rosjanie mogli szczycić się najdłuższą sushi rolką – mierzyła aż 2,5 km.

Skomentuj wpis

Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping