+48 504 019 780
Blog

Kulinarne tradycje i zwyczaje kuchni japońskiej

Japonia słynie z bogatej tradycji kulinarnej. Różnorodne i nietypowe dania bez wątpienia są wizytówką tego kraju. Nie tylko smak czy wygląd charakteryzują się oryginalnością, ale także cała otoczka związana z celebracją posiłków. Otóż dla Japończyków jedzenie nie jest zwykłą czynnością. To dla nich wyjątkowy czas, w którym kontynuują i czczą kulinarne tradycje. To także okazja do społecznej integracji. Wspólne celebrowanie z rodziną lub z towarzyszami jest pewnego rodzaju spoiwem, a elementem łączącym są pyszne, dobrze przyrządzone i estetycznie wykonane dania.

Kultura kulinarna stanowi ważną część japońskiej tożsamości. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni nawiązują do kulinariów prawie w każdym aspekcie swojego życia. O rodzimej kuchni Japończycy wspominają między innymi w legendach, dawnych obrzędach czy historiach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To niebywałe i ogromne poszanowanie dla własnej tradycji kulinarnej trwa od wieków. Współcześni Japończycy, tak jak ich przodkowie, przywiązują ogromną wagę do smaku, aromatu i wyglądu spożywanej przez siebie potrawy. Istotny jest też sposób celebrowania – dania jedzone są według ustalonych zasad. Dzięki temu podczas spożywania posiłków utrzymywana jest harmonia, porządek i przede wszystkim – tradycja. Dla społeczności japońskiej te elementy stanowią ogromną wartość.

Czym charakteryzuje się tradycyjna kuchnia japońska? Na pewno wyróżnia się niewielką ilością przypraw i dodatków. Mimo ich ograniczonej ilości Japończycy potrafią w idealny sposób połączyć je tak, by całości niczego nie zabrakło. Choć niektórzy wyrażają swój sprzeciw twierdząc, że ich dania są mdłe lub mało wyraziste. Nie bez powodu mieszkańcy Japonii unikają zbyt dużej ilości przypraw. W ten sposób chcą, by potrawa nie straciła swojego naturalnego smaku.  Do zachowania właściwych proporcji Japończycy używają jedynie podstawowych przypraw, czyli soli, cukru, pieprzu, sos sojowego, wasabi i mirin.

Kuchnia japońska to kombinacja różnych form, smaków i sposobów przygotowania. Dlatego podzielono ją na kilka grup. Pierwsza należy do dań podawanych na zimno, czyli tak zwane namasumono. Następne to dania gotowane – nimono, grillowane – teppanyaki, pieczone – yakimono ismażone – agemono. Do tej listy dołączyły także sałatki – sunomono idania poddawane procesom fermentacji. Oczywiście nie mogło zabraknąć potraw przyrządzanych z ryżu – gohanmono i sushi.

Nie ma wątpliwości, że japońska kuchnia mocno wyróżnia się spośród innych – przez co stała się jedną z najpopularniejszych i cenionych na całym świecie. Do najbardziej znanych i lubianych japońskich potraw z pewnością należą: sushi, ramen, miso, okonomiyaki czy choćby desery przyrządzane z zielonej herbaty. Smaki Japonii przestały być dla nas tajemnicą, dzięki czemu możemy poszerzać zarówno naszą wiedzę w tym zakresie jak i rozpieszczać nasze kubki smakowe. 

Skomentuj wpis

Close
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping